10 maisto ir gėrimų derinių
Nors tai ne receptas, bet šis sąrašas tikrai pravers kiekvienoje šventėje, kur planuojate kartu su valgiais tiekti ir alkoholinius gėrimus.
Rekomenduojame Jūsų šventei:
Baltasis lengvesnis vynas - tai sausas ir gaivus vynas, kuris tinka aperityvui prie lengvų užkandžių, vieno kąsnio sumuštinukų, žuvies patiekalų bei kitų jūros gėrybių. Žinomos tokių vynų rūšys - Grunter Veltliner, Pinot Blanc, Viogner, Verdejo, Garganega, Semillon bei jaunas Chardonnay.
Raudonasis lengvesnis vynas - sausas, nebrandintas nei laike nei ąžuole, taniniškas. Prie tokio vyno galima derinti antienos, vištienos, kalakutienos patiekalus. Ypač tinka troškinta paukštiena su saldesniais garnyrais, pavyzdžiui, bruknių uogiene, vyšnių padažu ar karamelizuotais apelsinais. Vynų pavyzdžiai būtų Barbera, Dolcetto, jaunas Pinot Noir, Gamay, Pinotage.
Baltasis aromatingas vynas - tai turintis aromatą, sausas arba pusiau saldus vynas. Jis dera su aštresniais sūriais, pikantiškesne, pavyzdžiui, azijietiška (ypač kinų, tailandiečių) virtuve. Vyno pavyzdžiai - Sauvignon Blanc, Riesling, Gewurztraminer.
Raudonasis sodrus vynas - taniniškas, pabrendęs vynas. Su juo puikiai derės jautienos nugarinės kepsniai, žvėrienos troškiniai. Tai Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Merlot, Syrah, Nebbiolo ir panašūs vynai.
Baltasis sodrus vynas - sodrus, dažnai ąžuole brandintas gėrimas. Jis tiks su lašišų, otų, sterkų kepsniais, nesvarbu ar pagardintais sodriais padažais, ar tiesiog keptais ant grotelių. Puikiai derės ir su baltosios mėsos patiekalais (vištiena, kiauliena). Prie šių patiekalų rinkitės ąžuole brandintą Chardonnay, Sauvignon Blanc.
Putojantis vynas - sausesnis putojantis vynas puikiai tiks aperityvui bei prie švelnaus skonio vėžiagyvių. Pabrendęs, tradicinio gamybos būdo šampanas dera su anties kepenėlėmis ir daugiaryžiu. Saldesnis ar saldus Moscato d'Asti - ideali pora tiramisu desertui. Tuo tarpu Brasquetto "poruojasi" su kreminiu aviečių, braškių ar net žemuogių desertu.
Pastiprinti vynai, likeriai - šiems prikauso cheresas, portas, madera, Vin doux Naturel. Jei galvojate apie sausąjį cheresą Fino, Manzanilla ar Amontilado - šie tiks aperityvui ar užkandžiaujant vytintą kumpį. Tinka net prie pomidorų ar japoniškos miso sriubų. Saldieji Pedro Ximenez paryškins vanilinių ledų skonį. Portas, madera bei cheresas patiekiami su mėlynojo pelėsio sūriais ir juoduoju karstelėjusiu šokoladu. Likeriai labai dažnai tiesiog gurkšnojami nereikalaujant papildomų užkandžių.
Desertinis vynas - tai gėrimas, pagamintas iš vėlai skintų, kekerinio puvinio paveiktų ar pirmųjų šalnų pakąstų uogų. Jis pasižymi saldžiu skoniu. Šį vyną reiktų siūlyti su rokforo stiliaus sūriais, ančių kepenėlių paštetu, pagardinto svogūnų, figų ar kitokiu džemu. Saldusis vynas turėtų būti tiekiamas prie mažiau saldžių desertų.
Sakė ar Makgeolli - tai Japonų bei Pietų Korėjos ryžių gėrimai. Jie saldoki, gali turėti riešutų prieskonį. Puikiai tiks su japonišku maistu, sodresnėmis austrėmis (Gillardeau ar Creuses) bei tempura.
Spiritiniai gėrimai - grapa, konjakas, armanjakas, kalvadosas, viskis - jie nėra tiekiami su maistu. Stiprus alkoholis užmuša silpnesnį maisto skonį. Dažniausiai šie gėrimai patiekiami jau po vakarienės. Jei vis tik norisi kažko patiekti užkandžiui, paruoškite lėkštę džiovintų vaisių bei riešutų.